De participatieladder

Bedenk wel: als je mensen vraagt om mee te denken, moet je er ook iets mee willen doen. Bepaal daarom tot op welk beslissings- of participatieniveau je hen wilt betrekken.

beslissingsschema

De mate waarin je mensen betrekt in je beleid kent gradaties. De participatieladder is een handig instrument om de mate van invloed die men kan uitoefenen te bepalen.

Tips om participatie te bevorderen

Wees concreet en transparant

Laat mensen meebeslissen over concrete onderwerpen. Zo ervaren ze invloed. En zo kan je makkelijk beslissen en communiceren wat je met de inbreng doet.

Communiceer vooraf duidelijk waar en hoe je de resultaten bekendmaakt en hoe je ze zal gebruiken.

Garandeer privacy

Geef deelnemers garanties voor de veiligheid van hun persoonlijke gegevens. Wees duidelijk welke gegevens je gebruikt, waarvoor precies, hoe lang je die bewaart en hoe je de privacy waarborgt.

Pas je aanpak aan de doelgroep aan

Houd rekening met hun capaciteiten en verwachtingen. Denk aan mensen met een beperking of lage geletterdheid. Zorg daarom voor verschillende manieren van participeren. Combineer online participatie altijd met andere vormen waarin mensen kunnen meepraten, adviseren of meebeslissen. Bovendien steken sommige mensen graag tijd en moeite in meedenken, anderen willen enkel hun stem uitbrengen over een aantal opties.

Test vooraf je manier van werken

Test vooraf je tool bij een beperkt publiek. Ga zo na of je tool of methodiek gebruiksvriendelijk is en of de uitleg en vragen duidelijk zijn.

Maak het kenbaar

Zorg voor voldoende communicatie en PR, zodat mogelijke deelnemers zich uitgenodigd en geïnformeerd voelen en weten hoe ze kunnen deelnemen.

Combineer persoonlijke mondelinge uitnodigingen, met brieven per post, e-mail, een artikel in je nieuwsbrief, Facebook-berichten, Instagram, flyers, posters, ...

Analyseer de resultaten

Maak tijd, middelen en expertise vrij om de input te analyseren.

Informeer deelnemers over de uitkomst en het vervolg

Maak de resultaten zo snel mogelijk bekend en laat de deelnemers weten wat er gebeurt met hun inbreng. Wat zijn de volgende stappen in het beleidsproces?

Evalueer, verbeter en herhaal

Evalueer alle stappen die je hebt gezet. Wat ging goed, wat kan beter? Participatie is een leerproces.

Een gratis en vrij te gebruiken tool voor participatie projecten

Meer weten?

Jeugdhulp:

  • Met de 70 vraagkaarten uit de 'Grabbelbox' ontrafel je de 9 kenmerken van een participatieve houding. Ze helpen jouw als hulpverlener stil te staan bij je eigen houding en handelen. Bruikbaar in elke hulpverleningssetting.