Fight, flight, freeze

Mensen kunnen verstijven in ongemakkelijke of gevaarlijke seksuele situaties. In deze situaties - variërend van ongewenste aanraking tot verkrachting - vechten of rennen mensen vaak niet. Daardoor denken ze dat ze fout hebben gehandeld ‘omdat ze niet hebben gereageerd’.

Als je bevriest, ben je verlamd en niet in staat om te bewegen of te praten. Je brein stopt beweging en spraak, zodat het informatie kan ontvangen over de aanval en de mogelijkheden om eraan te ontsnappen.

Je gebrek aan beweging maakt het ook minder waarschijnlijk dat (in de oorspronkelijke biologische context) het ‘roofdier’ je zal zien. 

Verkeerde interpretatie

Als je niet begrijpt dat dit normale, op de hersenen gebaseerde reacties zijn, kan je jezelf de schuld geven: "Oh, het is omdat ik zwak ben, omdat ik dom ben, omdat ik een lafaard ben."

Je geeft jezelf de schuld omdat je schijnbaar niets hebt gedaan dat ‘zou moeten’ of ‘zou gekund’ hebben.

Het is nochtans een biologische reactie van de hersenen: "Doe niets en dan gaat wat gebeurt, sneller over."

'Ja betekent ja'

Vroeger gaf men in preventieboodschappen vaak de boodschap ‘nee is nee’. Nu zetten we liever in op de boodschap ‘ja betekent ja’. Iemand kan namelijk bevriezen en geen duidelijke ‘nee’ aangeven.

In seksuele contacten ga je beter op zoek naar een ‘ja’, een positieve instemming, een signaal dat de ander toestemming geeft voor wat je wil doen. Zo kunnen beide partijen aantonen dat ze interesse hebben en verlangen naar wat er gebeurt.