Het is belangrijk om als aanspreekpersoon integriteit, vertrouwenspersoon of leidinggevende een goed zicht te hebben op doorverwijsinstanties. Deze pagina bevat informatie over de externe instanties waarop je een beroep kan doen voor advies, melding van een seksuele integriteitsschending en hulpverlening.
Een neutrale blik door een externe dienst of professional kan een helikopterperspectief binnenbrengen.
Advies of coaching door een externe partner kan ervoor zorgen dat je als team als het ware boven de situatie kan gaan ‘hangen’ en van daaruit de lijnen of vervolgstappen kan uitstippelen.
Bij verschillende organisaties kan je ook meteen terecht voor hulpverlening. Goede centra voor adviesinwinning zijn:
In geval van volwassen betrokkenen, kan men zich voor advies of hulp richten tot een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk. Je kan er terecht voor de aanpak van het probleem en voor verdere opvolging.
Er is een dienst slachtofferhulp binnen het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) die gesprekken voert over wat het slachtoffer is overkomen en informatie en advies verleent. Ook kunnen zij het slachtoffer, indien gewenst, bijstaan en meegaan naar politionele, juridische en/of medische instanties.
Er zijn 11 CAW's in Vlaanderen en Brussel. In elke regio zijn er één of meer onthaalpunten waar men terecht kan voor informatie, advies, opvang, praktische hulp, crisishulp en begeleiding. Er is ook een specifiek onthaal voor jongeren (tot 25 jaar) in het jongerenadviescentrum (JAC).
De VK’s zijn een aanspreekpersoon voor alle mogelijke situaties van geweld op kinderen.
Bij een aanmelding schatten zij de ernst van de situatie en de noden in. Op basis daarvan wordt het vervolgtraject bepaald: ondersteunend optreden of de hulpverlening zelf organiseren en coördineren.
De deskundigheid en kennis van de VK’s wordt doorgegeven via vorming en opleidingen vanuit de VK’s zelf.
Elke Vlaamse provincie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een Vertrouwenscentrum Kindermishandeling.
Als iemand het slachtoffer is geworden van niet-consensuele verspreiding van seksueel getinte beelden en opnames, kan het Instituut jou helpen door je te informeren over jouw rechten, plichten en actiemogelijkheden, door jou te ondersteunen en soms samen met jou gerechtelijke stappen ondernemen.
Je kan op elk moment in alle anonimiteit en volledig vrijblijvend contact opnemen met het Instituut als je meer informatie over of hulp wenst bij het verwijderen van de beelden, of klacht wil neerleggen bij het instituut of bij de politie.
Je kan het Instituut zowel contacteren als je zelf het slachtoffer bent van niet-consensuele verspreiding van seksueel getinte beelden en opnamen, maar ook als je weet hebt van niet-consensuele verspreiding van seksueel getinte beelden en opnames of gewoon een vraag hebt.
Contacteer het instituut via het gratis nummer 0800/12 800 of via e-mail: gelijkheid.manvrouw@igvm.belgie.be.
Bij Child Focus kan je terecht voor meldingen of vragen over seksueel misbruik bij kinderen, dit 24/7 via het gratis noodnummer 116 000.
Doordat Child Focus een directere link heeft met grote internetgiganten, kan het sneller online beeldmateriaal verwijderen.
Ook kan je er anoniem misbruikbeelden van minderjarigen (kinderpornografie) melden.
Verschillende centra bieden hulp aan minderjarige plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Een voorbeeld is I.T.E.R., een ambulant centrum voor de preventie, begeleiding en behandeling van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De I.T.E.R.-jongerenwerking heeft een aanbod binnen de regio’s Vlaams-Brabant en Brussel voor minderjarige jongens en meisjes die:
Verschillende centra bieden hulp aan meerderjarige plegers. Het overzicht vind je in deze sociale kaart. In dit document vind je nuttige gegevens van elk centrum, waaronder hun contactinformatie, werkingsgebied, hulpverleningsaanbod, in- en exclusiecriteria en verloop van aanmeldings- en intakeprocedures.
Een voorbeeld is het Universitair Forensisch Centrum (UFC), waar je terecht kan voor diensten voor plegers, waar je soms enkel terecht kan na doorverwijzing door de rechtbank, maar er zijn er ook enkele waar je terechtkan voor hulp op vrijwillige basis.
Als Vlaams centrum voor seksualiteit en intimiteitszorg op maat verleent Aditi advies, informatie en ondersteuning voor mensen met een beperking (en ouderen). Zij beschikking over alle expertise omtrent vragen over seksualiteit en handicap.
Vanuit hun visie gaan zij er van uit dat alle mensen (inclusief iedere persoon met een beperking) seksuele noden, verlangens en behoeften hebben en ook het recht hebben om hun seksualiteit zelf in te vullen.
Concreet geven zij informatie en advies, bieden zij vormingen aan, en begeleiden zij voorzieningen verbonden aan het VAPH bij het ontwikkelen van een visie en missie.
Stop it Now! biedt ondersteuning aan mensen met pedofiele gevoelens en hun naasten. Stop it Now! biedt een luisterend oor, informatie, advies en ondersteuning aan personen die zich zorgen maken over hun gevoelens of gedrag naar minderjarigen, alsook aan hun naasten. Daarnaast wil Stop it Now! de stap naar de gepaste hulp – wanneer nodig - verkleinen.
tZitemzo is een expertise-organisatie over kinderrechten. Zowel minderjarigen, volwassenen als diensten kunnen er vragen stellen als: 'Zwijg ik nu of niet?' of 'In welke situaties spreek ik eventueel toch met derden?'
Bij SAM, steunpunt Mens en Samenleving, kan je terecht met vraagstukken over meldingsplicht, discretieplicht en beroepsgeheim bij volwassenen.
Een aangifte van een geval van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik, of het indienen van een klacht (aangifte door het slachtoffer) kan bij
De politie staat in voor de eerste opvang. Elke politieambtenaar heeft de taak om slachtoffers gepast op te vangen, een eerste bijstand te geven en te informeren. Deze eerste opvang en bijstand kunnen heel praktisch zijn zoals: zorgen voor medische hulp of familie en verwanten verwittigen.
De dienst slachtofferonthaal van de politie kan tussenkomen zodat u, als slachtoffer of als na(ast)bestaande van het slachtoffer, de nodige informatie en bijstand krijgt tijdens de hele gerechtelijke procedure (vanaf de indiening van de klacht tot de strafuitvoering) en zodat u uw rechten kunt doen gelden.
Als je te maken krijgt met een gerechtelijke procedure en je bent op zoek naar gratis informatie of advies, dan kan je bij een Justitiehuis terecht voor juridische eerstelijnshulp.
De justitiehuizen zorgen voor de opvolging van daders op verzoek van de gerechtelijke of administratieve overheden, met het oog op het voorkomen van recidive. Zij bezorgen deze overheden de informatie die zij nodig hebben om een beslissing te kunnen nemen.
Elk gerechtelijk arrondissement heeft een of meer justitiehuizen.
Bij de meeste organisaties waar je advies kan inwinnen, kan je ook terecht voor hulpverlening. Daarnaast kan je voor een integrale aanpak ook terecht bij zorgcentra na seksueel geweld en voor bemiddeling bij Moderator.
Enkele hulplijnen zijn er om rechtstreeks te communiceren aan de doelgroep. Dat kan door posters op te hangen, ernaar te verwijzen in intakes of in gesprekken, …
Een Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) is een dienst in een aantal ziekenhuizen waar elk slachtoffer van seksueel geweld terecht kan, op gelijk welk moment.
Let wel: voorlopig zijn deze diensten enkel beschikbaar in het UZ Gent, het UMC Sint Pieter in Brussel en het UMC Luik .
Voor dringende medische hulp kan je terecht bij 112.
Centra Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) bieden hulp en begeleiding aan slachtoffers van seksueel misbruik. Bij enkele centra kunnen ook minderjarigen die zelf seksueel grensoverschrijdend gedrag stellen terecht voor hulp en begeleiding.
Zoek een seksuoloog of psycholoog die bij de doelgroep past via vindeentherapeut.be.
Vaak op initiatief van mensen die zelf ervaring hebben met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag die hulp en advies, een luisterend oor of activiteiten bieden.
Op Trefpunt Zelfhulp kan je een overzicht vinden van allerlei zelfhulpgroepen die je ook kunnen verder helpen rond het thema (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.
Wie betrokken is bij een strafrechtelijk dossier (als slachtoffer of dader, maar ook als familielid of hulpverlener) kan herstelbemiddeling vragen via Moderator.
Bij herstelbemiddeling gaan slachtoffer en dader, rechtstreeks of onrechtstreeks, met de hulp van een neutrale persoon het gesprek aan over de feiten, de achtergronden, de betekenis en de gevolgen van een misdrijf.
De bemiddeling gebeurt vrijwillig en vertrouwelijk en wordt begeleid door bemiddelingsdiensten, erkend door de minister van Justitie.
Voor ondersteuning kan je in het onderwijs terecht bij het CLB. Het CLB kan helpen bij vragen rond psychosociaal welzijn.
Voor een melding kan je contact opnemen met de betrokken koepel of het GO! via hun klachtenprocedure.
Je kan ook de onderwijsinspectie contacteren via meldpunt.onderwijsinspectie@vlaanderen.be
Ben je actief in de culturele of audiovisuele sector en kwam je in aanraking met grensoverschrijdend gedrag? Voortaan kan je bij grensoverschrijdend gedrag, discriminerende intimidatie, geweld of pesterijen beroep doen op twee psychologen van de Vlaamse Ombudsdienst. Zij ondersteunen bij advies, rechtsbijstand, bemiddeling en doorverwijzing naar hulpverlening. Contacteer de Vlaamse Ombudsdienst.
Sportieq is een door de Vlaams Minister van Sport erkende organisatie die de Vlaamse sportsector stimuleert en ondersteunt om actief te investeren in ethische thema’s (grensoverschrijdend gedrag, fair play, gender en seksuele diversiteit,…).Sportieq streeft een veilige en ethische sportbeoefening na voor iedereen. Contacteer hen hier.
In het jeugdwerk kan je terecht bij De Ambrassade (Hans Cools) met vragen over de Aanspreekpersonen Integriteit, maar ook als aanspreekpersoon integriteit kan je hierbij terecht met vragen over specifieke situaties, problemen… Meer informatie: ambrassade.be of 02 551 13 50.