Na de training met een gemengde groep van 12-jarigen neemt Hans, een jongen van 12 jaar, met zijn gsm foto’s van de meisjes die op dat moment aan het douchen zijn. De meisjes weten van niets. Hij stuurt ze door naar de rest van het team in de whatsappgroep. Wanneer de meisjes het ontdekken, zijn ze er helemaal ondersteboven van. Ze zijn bang dat de foto’s zullen verspreid worden naar anderen en maken zich hier grote zorgen over.

Is dit over de grens?

Doe een snelle scan om te weten of een situatie al dan niet over de grens gaat.

Hoe schat je deze situatie in?

Niet elke situatie gaat even ernstig over de grens. Soms gaat het zelfs niet over de grens. Soms gaat het ernstiger over de grens en vraagt het meer opvolging. Om de reactie te kunnen afstemmen op de ernst, schat je de ernst van de situatie in op basis van zes criteria. Zo krijgt de situatie een kleur: groen is oké, geel is licht niet oké, rood is ernstig niet oké en zwart is zeer ernstig grensoverschrijdend gedrag.

Hoe reageer jij?

Reageer op incidenten en bied zorg, leerkansen en herstel aan. Oefen op hoe je kan reageren op diegene die over de grens gaat, diegene wiens grens wordt overschreden en op beleidsniveau.
Geef mij een andere situatie