De voorbereiding

Stel een trekker aan. Dit is de persoon die het traject van beleidsontwikkeling trekt, mensen samenbrengt in één of meerdere werkgroepen en acties opvolgt.

Ben jij de trekker? Zorg bij elke samenkomst voor een duidelijke agenda. Geef bij elk agendapunt het doel en het gehoopte eindresultaat van de bespreking aan.

Denk ook vooraf na over welke stappen je de groep wilt laten zetten om tot het gewenste resultaat te komen. Zorg voor werkvormen die bij de deelnemers passen.

Vraag je bijvoorbeeld af:

  • Hoeveel deelnemers heb je nodig bij welke stappen? Soms werk je sneller en gemakkelijker door de groep even op te splitsen in subgroepen. In een kleinere groep voelen deelnemers zich sneller op hun gemak en geven ze sneller hun bijdrage.
  • Met welke methodieken en werkvormen structureer je je sessie? Zorg dat de methodieken en werkvormen ook bij jou passen. Werkvormen waar je je goed bij voelt en die je kent. Zo kun je sneller de procedure loslaten en je aandacht richten op de groepsdynamiek.

De start

Het gevoel dat je de deelnemers geeft als ze binnenkomen, laat een belangrijke indruk na en bepaalt mee de samenwerkingssfeer. Onthaal daarom elke deelnemer persoonlijk. Laat zien dat je hen allemaal gezien hebt.

Toon in je gedrag en houding hoe je zou willen dat de interactie verloopt. Geef zelf het voorbeeld en start op het afgesproken tijdstip. Zo waardeer je de mensen die wel op tijd komen.

Check de beginsituatie van de groep. Hoe zit iedereen erbij? Start een incheck-ronde of breng de groep in beweging met een korte en doelgerichte opwarmer.

Schep een veilig kader. Doe dat door een aantal afspraken te maken. Bijvoorbeeld:

  • Iedereen is gelijkwaardig.
  • Oordeel niet te snel.
  • Laat elkaar uitspreken.
  • Respecteren elkaars mening.
  • Fouten maken mag. Constructieve kritiek ook.
  • Wees je eigen leider.

Kader de samenwerking in het grotere geheel door je visie op middellange en lange termijn te vertellen. Geef ook aan wat je op het einde van deze samenwerking wil bereiken.

Overloop de agenda en ga van start.

Tijdens

Grijp tijdens de sessie regelmatig terug naar je doelen. Leid de groep naar een beslissing door hen een spiegel voor te houden over hun vooruitgang en samen te vatten wat er al gezegd is, waar je het al over eens bent en wat je nog moet uitklaren om tot een beslissing te komen.

Toon dat je waardeert wat mensen doen.

Dat hoeft niet alleen bij een tussentijdse evaluatie. Zet ook tussentijdse vooruitgang in de verf. Vier successen, hoe klein ze ook zijn. Een schouderklopje of een compliment doet deugd.