Je loopt op het binnenplein. Je ziet Sjoerd, 10 jaar, al schoppend tegen al wat los en vast zit aan komen lopen.

Op je vraag of alles oké is, snauwt hij terug "Jaja!" Maar je ziet dat het niet waar is en vraagt nog eens wat er aan de hand is.

Sjoerd ontploft: “Alles is shit hier! Een echte rotplek! Ik word gek! Ik kom gewoon 3 minuten te laat, omdat mijn vader me te laat brengt en ik word gestraft. Ik kan er toch ook niks aan doen!!? Maar er wordt gewoon nooit naar mij geluisterd! Ik kan het toch nooit goed doen! Altijd Sjoerd dit, Sjoerd dat! Pfff … Ik heb het altijd gedaan." 

jongen kijkt boos

Is dit over de grens?

Doe een snelle scan om te weten of een situatie al dan niet over de grens gaat.

Hoe schat je deze situatie in?

Niet elke situatie gaat even ernstig over de grens. Soms gaat het zelfs niet over de grens. Soms gaat het ernstiger over de grens en vraagt het meer opvolging. Om de reactie te kunnen afstemmen op de ernst, schat je de ernst van de situatie in op basis van zes criteria. Zo krijgt de situatie een kleur: groen is oké, geel is licht niet oké, rood is ernstig niet oké en zwart is zeer ernstig grensoverschrijdend gedrag.

Hoe reageer jij?

Reageer op incidenten en bied zorg, leerkansen en herstel aan. Oefen op hoe je kan reageren op diegene die over de grens gaat, diegene wiens grens wordt overschreden en op beleidsniveau.
Geef mij een andere situatie